Rör på påkarna del 2

Det finns flera väldigt enkla knep för att förbättra folkhälsan men politikerna vill eller vågar väl inte göra det av flera anledningar. Om det beror på okunskap, ovilja, feghet eller kostnader vet jag inte. Kan så klart vara kombinationer också. Det enda jag vet är att extremt lite görs, och det lilla som görs är inte tillräckligt. Det blir ramaskri så fort man nämner sockerskatt och det talas om fat-shaming, vad det nu ens är för någonting.

Några förslag på åtgärder för att minska fetman i samhället kan helt enkelt vara till exempel att helt enkelt lägga till en liten sockerskatt. Gör det något dyrare att handla saker som innehåller mycket socker. Det kommer, förhoppningsvis, minska åtgången av dessa produkter och dessutom så kommer det också att ge mer pengar i skatt som borde öronmärkas för hälsa och forskning kring just fetman. Utöver det så bör man öka antalet idrottstimmar i skolan enormt. Elever i skolan borde ha 1 timme gymnastik per dag. Vilket skulle innebära att de rör sig 5 timmar i veckan, minst. Vilket är en stor förbättring. Dessutom så borde idrotten göras om så att inte alla måste testa alla sporter och man ska inte dela in idrotten klassvis som den är nu utan snarare intresset som ska avgöra vilka man ha idrott med. Personligen är jag inte heller helt främmande för att dela upp idrotten mellan pojkar och flickor, i alla fall inte i de senare åren av skolgången. Vi har helt enkelt olika fysiologiska förutsättningar och dessutom så är det många, killar som tjejer, som inte riktigt vill ta i på idrotten för att man inte vill se dum ut inför sin crush. Idrotten ska vara platsen där alla elever får möjlighet att röra på sig. Om det är någon som bara vill spela fotboll, varje dag, hela tiden, ja men för all del, låt personen göra det. Det spelar ingen roll om han eller hon inte får testa innebandy, spökboll, tennis eller någon annan sport så länge personen rör sig en timme per dag.

Så istället för att man har idrott klassvis så skulle alla i t.ex. årskurs 9 ha idrott samtidigt och så delas man upp beroende på vad man vill göra för någonting och sedan gör man det under hela lektionen med andra som vill göra samma sak. Det har börjat gå så långt med övervikten i landet att vi måste göra vad som helst för att bromsa trenden. Få barn att intressera sig för fysiska aktiviteter och uppmuntra dem till att fortsätta efter skolans slut.